Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

Lemur kata

(Lemur catta)

A - Ring-tailed lemur
N - Catta

Třída: savci
Řád: primáti
Čeleď: lemurovití

Zeměpisné rozšíření: jižní Madagaskar

Biotop
:
lesnaté oblasti

Potrava
:
plody, mladé listy, výhonky, pupeny

Rozměry
:
hmotnost 2,3-3,5 kg, délka těla 38,5-45,5 cm, ocas 56-62,5 cm

Rozmnožování
:
Samice je březí 136 dní a rodí jedno, dosti často dvě, mláďata. Samice je nosí na hrudi, později se přesunou matce na hřbet.

Věk
:
?

Zajímavosti
:
Katy jsou vysloveně denní lemuři. Skupiny urazí za den i poměrně značnou vzdálenost. Pohybují se buď po zemi, kde chodí po všech čtyřech s kolmo zvednutým ocasem, nebo vysoko v korunách stromů. S oblibou se sluní – pohodlně si sednou, roztáhnou přední končetiny a nehybně odpočívají. Území si označují výměškem pachových žláz, které mají na předloktí. Protáhnou si mezi rukama ocas a tím ho naparfémují. Při každém sebemenším pohybu ocasu se osobitý pach šíří do okolí.
 

Náhledy fotografií ze složky Lemur Kata

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář